Pelaburan

5 Tip Dekorasi Cipta Ruang Tamu Lebih Santai & ‘Welcoming’

2
rumahkabin black

Trend hiasan dalaman berubah untuk tahun 2022 ini, sejauh mana trend atau gaya untuk inspirasi pemilik rumah mendapatkan sebuah rumah yang cantik dan praktikal untuk masa kini. IMPIANA sempat bertemuramah dengan Pakar Hiasan Dalaman dan juga Pemilik tunggal EA AlamReka Sdn Bhd dan juga Mamyhome Sdn Bhd baru-baru ini. Jom dengar apa perkongsian beliau.

Tahun ini merupakan tahun yang cukup sukar, jadi tak salah kita mengalihkan perhatian dengan memikirkan trend reka bentuk dalaman yang muncul pada tahun 2022 ini.

Memandang satu dunia akan beralih pada fasa endemik, memaksa kita untuk lebih kerap duduk di rumah berbanding sebelum ini. COVID-19 sedikit sebanyak mempengaruhi banyak aspek kehidupan, dan ruang kediaman juga tidak terkecuali!

Oleh kerana masa banyak dihabiskan berada di dalam rumah walaupun sudah bebas dengan SOP yang ditetapkan pasti kita semua terpanggil memastikan kediaman kelihatan sedikit berbeza berbanding sebelum ini, termasuklah ruang dalaman bagi memenuhi ‘tuntutan’ kehidupan baharu ini.

Malah, dengan melibatkan diri dalam proses pengubahsuaian kepada trend terkini, sudah tentu dapat meningkatkan taraf hidup dan membenarkan minda anda berkembang sambil mengasah daya kreativiti anda. Tak kisahlah sama ada anda menghias sendiri mahupun mengupah pereka hiasan dalaman.

Dan pada masa yang sama, sekiranya bila nanti anda nak menyewa rumah anda itu, sudah pasti ia akan menambahkan nilai dalam pasaran sewa.

Jadi, sama ada anda merancang baik pulih atau sekadar ingin menghiasi semula ruang tertentu, di sini kami senaraikan trend hiasan dalaman yang dijangka bakal ‘boom’ tahun hadapan.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

1. Pemilihan Perabot Lebih Curvy

Perabot bentuk bulat dilihat lebih organik menambah kelembutan pada reka bentuk dan susun atur kediaman. Ia juga menjadikan ruang terasa lebih lebih selesa kerana bentuk melengkung menyajikan tenaga yang lebih menenangkan. Malah lebih selamat dan praktikal.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

2. Menggunakan Perabot Dari Bahan Semulajadi

Penggunaan bahan semulajadi kian popular sejak kebelakangan ini, tetapi pada tahun 2022 ia dijangka lebih menonjol.

Menggabungkan bahan organik dalam bahagian dalaman rumah seperti kayu, rotan, jut, batu, linen, kapas, bulu pada perabot, permaidani, kerusi dan lain-lain pasti membantu memberikan keseimbangan dalam susun atur kediaman yang serba canggih dan moden.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

3. Sentuhan Dalaman Biofilik

Indoor plants atau tanaman dalam rumah menjadi ‘lapisan’ baharu dalam reka bentuk dalaman ketika ini ditambah pula dengan minat yang menebal pada pokok-pokok viral dan sekulen.

Bagi mengekalkan ‘hubungan’ dengan alam semulajadi, reka bentuk Biofilik hadir dengan tujuan mengintegrasikan alam semula jadi ke dalam seni bina bangunan sebagai cara untuk meningkatkan kesihatan, jiwa dan ekosistem keseluruhan.

Penggunaan kayu tebus guna, tumbuhan gantung, dinding tanaman di tangga dan ruang tamu, siling mahupun berenda rumah bakal menjadi perhatian tahun 2022 nanti.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

4. Rekaan ‘Chubby’

Bila sebut ‘chubby’ saja, kita bayangkan sesuatu yang gempal dan comel. Dan ini bakal menjadi trend yang digilai tahun hadapan. Kerusi, meja kopi, sofa dan juga lampu dengan saiz besar atau gempal membawa kita kembali ke zaman kanak-kanak dahulu, menjadikan ruang lebih segar dan ‘fun’.

Trend baharu ini menyaksikan bentuk tiub dan sisi yang bulat pada perabot tertentu, dikenali sebagai bentuk neotenik, daripada konsep “neoteny”— ciri ‘kanak-kanak’ yang dipertambah. Konsep ini menggambarkan keseronokan tambahan dengan kehadiran ciri tersebut di mana-mana ruang!

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

5. Guna Seluruh Ruang Dalaman

Sebagai salah satu cara kreatif menggunakan sepenuhnya ruang kosong yang ditinggalkan di bawah tangga, ia bakal diisi dengan tujuan tertentu, seperti bilik kanak-kanak dan ruang penyimpanan.

Malah anak-anak tangga turut disepadukan dengan perabot-perabot lain, seperti ruang kerja, rak buku mahupun dapur mini. Kesannya, ruang anda tampak lebih tersusun, efisen dan moden.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

6. Upgrade Bilik Air

Siapa cakap bilik mandi hanya perlu menggunakan warna-warna putih dan terang saja. Untuk tahun hadapan, bilik mandi dijangkakan akan lebih menyerlah dengan kemasan jubin berwarna warni.

Jadi, selari dengan penggunaan warna terang dan berani yang lebih kerap di dinding dan perabot, bilik mandi juga bakal diwarnai dengan warna yang berani dan elegan.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

7. Ruang Kediaman Lebih Terbuka

Dijangkakan yang pada 2022, ruang kediaman akan menjadi lebih terbuka dan tiada lagi dinding, dengan pengasingan ruang formal yang dulunya dianggap biasa, tidak akan popular lagi.

Seakan ruang dalam rumah studio, idea pemasangan langsir dan panel mudah alih diletakkan sebagai penyelesaian mengasingkan atau menyembunyikan sudut atau kawasan tertentu. Hasilnya ruang tersebut menjadi lebih luas, terbuka dan bebas.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

8. Keselesaan & Kualiti

Memandangkan tahun ini, dan jangkaan tahun seterusnya banyak masa dihabiskan di rumah, keselesaan dan ketahanan menjadi elemen dan faktor utama untuk susun atur dan hiasan dalaman rumah.

Dengan hakikat bahawa kita juga mungkin akan bekerja dan anak bersekolah dari rumah untuk sedikit lama lagi, kita menjangkakan perabot, tekstil dan material mementingkan keselesaan dan lebih pintar, di samping dapat menahan penggunaan yang lebih kerap berbanding ratio biasa.

Segalanya berubah dengan pantas, jika dahulu segala foktor yang dibincangkan diatas langsung tidak diambil kira. Asalkan selesa dan boleh didiami sudah cukup. Tetapi kini ramai yang sudah menyedari akan kepentingan sebuah rumah yang selesa untuk kehidupan norma baru.

Apa Kata Pakar? Tentang Trend Hiasan Dalaman 2022

Dalam soal ubah suai hiasan dalam rumah, setiap tahun mesti trend berubah. Kadang-kadang tak terkejar, jadi janganlah ikut trend sangat, hiasan dalaman rumah perlu ada sentuhan peribadi dan situasi Malaysia tanpa mengabaikan trend global.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

Tuan Amin Yussoff, Pemilik Syarikat Seni Bina Hiasan Dalaman EA Alamreka Sdn Bhd & MamyHome Sdn Bhd

“Bagi saya interior yang mengikut trend ini bukanlah satu isu yang serius untuk rakyat Malaysia. Sebagaimana yang kita tahu trend di Malaysia selalunya lambat dari negara luar. Tetapi apa yang ingin saya tekan di dalam persoalan ini adalah tentang perancangan yang baik akan menghasilkan sebiah rumah yang terbaik untuk pemilik rumah di luar sana.”

Beliau juga ada menekankan tentang praktikaliti yang terbaik mengikut penghuni rumah itu sendiri. Bukanlah mengikut trend untuk dapatkan sebuah rumah idaman yang selesa. Konsep ini salah sama sekali, pemilik harus tahu apa gaya dan cara hidup harian. Barulah dapat memiliki sebuah rumah yang sesuai dengan penghuninya. Pendek kata ” tepuk dada tanya selera”.


rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

Related Posts