Hartanah

Unit K9 Bomba ‘geledah’ Jakel esok, laporan dijangka siap sebulan

bakar

rumahkabin black

SHAH ALAM – Unit Anjing Pengesan (K9) Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Selangor akan digerakkan esok bagi membantu siasatan forensik kebakaran Wisma Jakel, Seksyen 7 di sini, esok.

Pengarah Bomba Selangor, Datuk Norazam Khamis berkata, dua ekor anjing K9 akan ‘mengeledah’ bagi mengenal pasti punca sebenar kebakaran itu.

“Siasatan dilakukan sama ada wujud unsur khianat atau tidak.

“Kita akan cuba siasat sama ada terdapat atau tidak bahan yang mempercepatkan api merebak keseluruhan bangunan itu,” katanya dalam sidang akhbar di lokasi kejadian sebentar tadi.

Menurut Norazam, pada peringkat awal anggotanya berjaya memadamkan api bangunan itu namun terdapat api yang merebak di bahagian stor penyimpanan melibatkan kain, baju, permaidani dan bahan jahitan.

Ujarnya, stor tersebut yang begitu padat menyukarkan anggota bomba menaiki tingkat atas bangunan itu seterusnya mewujudkan risko keselamatan terhadap anggota bomba.

“Kita mengatur strategi dengan Aerial Ladder Platform (ALP), iaitu kita menggunakan mesin tangga yang terdapat pada beberapa jentera bomba bagi memadamkan kebakaran di tingkat atas.

“Berjaya dengan strategi ini, beberapa anggota kemudian masuk dari sebelah kiri dalam bangunan untuk melakukan pemadaman dari dalam dan kebakaran berjaya dikawal kira-kira pukul 3 petang,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Norazam menjangkakan laporan siasatan kebakaran itu akan diperoleh dalam tempoh sebulan. -KOSMO! ONLINE.rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link