Pelaburan

Binaan Rumah Yang Bercirikan Seni Bina Islam, Perlu Atau Tidak?

WhatsApp Image 2023 01 04 at 6.36.01 PM

rumahkabin black

Mungkin ada yang di kalangan anda yang pernah menjadikan binaan rumah yang bercirikan seni bina Islam ini sebagai satu persoalan, adakah ia merupakan faktor yang sangat penting dalam segi seni pembinaan kediaman anda. 

Selain menjadi satu persoalan, sejauh mana seni bina rumah atau kediaman yang bercirikan Islam ini telah menjadi satu komponen yang sangat penting dalam segi reka bentuk sesuatu pembinaan kediaman? 

Binaan Rumah Yang Bercirikan Seni Bina Islam, Perlu Atau Tidak?Binaan Rumah Yang Bercirikan Seni Bina Islam, Perlu Atau Tidak?

Maka dalam episod terakhir Tour Sembang Dekor bersama Bank Islam kali ini telah mengupas serta membincangkan perkara tersebut di bawah program yang bertajuk ’5 Skim Pembiayaan Rumah Bank Islam Ramai Tak Tahu’ bersama para penonton. 

Menerusi perkongsian bersama hos dan editor IMPIANA, Puan Mariam Shukor telah membincangkan topik tersebut bersama panel tetamu jemputan istimewa iaitu Haji Zameran Bin Jusoh, selaku Pengarah Wilayah Central 1, Bank Islam Malaysia Berhad. 

 

Ketika sesi temu bual berlangsung, Haji Zameran berkata adalah sangat penting untuk semua para umat yang beragama Islam memiliki sesebuah kediaman yang bercirikan seni bina Islam bagi membina ikatan kekeluargaan antara satu sama lain yang lebih harmoni. 

Binaan Rumah Yang Bercirikan Seni Bina Islam, Perlu Atau Tidak?Binaan Rumah Yang Bercirikan Seni Bina Islam, Perlu Atau Tidak?

“Pertama sekali apa yang kita perlu faham adalah apa perkara yang sebenarnya kita mahukan dalam rumah kita. Seperti yang pernah berpesan oleh Baginda Rasullah, Nabi Muhammad SAW, sesungguhnya setiap amal itu bermula dengan niat, 

“Dan kita akan memperolehi hasilnya berdasarkan dengan apa yang telah kita niatkan. Contoh, bilik tidur kita adalah satu ruang privasi dalam rumah kita, jadi tak akan kita nak masuk terus dalam rumah dengan mempamerkan ruang bilik tidur kita kan? 

“Kalau kita ada anak jantina berlainan seperti lelaki dan perempuan misalnya, kita perlu menyediakan bilik yang berasingan untuk mereka. Begitu juga kita perlu menyediakan ruang atau bilik untuk beribadah yang mana ianya bukan satu kehendak tetapi keperluan untuk seisi keluarga dalam sesebuah rumah,

“Antara faktor yang paling penting untuk sesuatu kediaman adalah persekitarannya,” katanya. 

Jika anda mahu mengetahui perbincangan selanjutnya, anda boleh menonton video penuh pada pautan video di bawah: 

Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram dan TikTok rasmi IMPIANA.

Binaan Rumah Yang Bercirikan Seni Bina Islam, Perlu Atau Tidak?Binaan Rumah Yang Bercirikan Seni Bina Islam, Perlu Atau Tidak?

Baca artikel berikutnya: Sejauh Mana MRTT & MLTT Ini Sebagai Satu Perlindungan Pembiayaan Perumahan Di Masa Hadapan?

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link

Related Posts