Pelaburan

Salah guna data peribadi, rasuah faktor UMNO kalah PRU15

MGF13012023 NAIK BENDERA SANG SAKA 16

rumahkabin black

KUALA LUMPUR – Ketua Penerangan UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan memberikan lima sebab mengapa parti itu kalah teruk pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Dalam laporan yang dibentangkan pada Perhimpunan Agung UMNO 2022 (PAU 2022) yang berlangsung hari ini, beliau berkata, empat daripada faktor itu dirancang dan dibangkitan oleh parti lawan.

Faktor utama menurut Ahmad, pihak lawan telah menyalahgunakan data peribadi pengundi.

“Salah guna data peribadi anak-anak muda dan kita semua menerima digital handbil. Siapa bagi nombor telefon kita kepada mereka, mereka ‘merompak’ nombor-nombor itu dan menyalahgunakan,” kata Ahmad.

Rasuah juga, katanya, menjadi faktor kekalahan UMNO apabila pihak lawan didakwa memberi wang tunai secara langsung kepada pengundi muda sebanyak RM150, RM300 kepada mahasiswa, RM600 kepada orang kurang upaya dan RM600 kepada pesara yang.

Selain itu, kekalahan UMNO turut disebabkan pemimpin UMNO dizalimi dengan dikenakan pendakwaan termasuk bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak.

Ahmad juga mendakwa UMNO tewas disebabkan anak muda dimanipulasi dengan pelbagai sebaran di media sosial.

Selain itu sabotaj dalaman turut menyumbang kekalahan parti keramat orang Melayu itu.

“Antara rumusan analisa Pilihan Raya Umum ke-15 adalah seperti pantun ini. Puas sudah mencari azimat, terjumpa pula keris dan parang. Puas sudah menabur khidmat, emas juga dipandang orang,” kata Ahmad.

Beliau menegaskan, UMNO telah berusaha untuk mencapai kemenangan antaranya dengan mengadakan pelbagai siri himpunan bersama pengarah pilihan raya, siri himpunan solidariti dengan perdana menteri ketika itu Datuk Seri Ismail Sabri dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Selain itu, menurutnya, pelbagai sesi libat urus dengan 191 bahagian UMNO selain banyak program bahagian, wanita, pemuda dan puteri.- MalaysiaGazette

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link