Pelaburan

Dapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak Melaram

ebS3rgrh Untitled design
rumahkabin black

Dapur kalau kita nak reka ‘design’ biarlah sesuai dengan gaya hidup bukan sekadar nak melaram. Dapur antara lokasi di dalam kediaman yang sangat penting. Malah bagi seorang wanita, banyak masa dihabiskan di dapur ketika memasak.

Bagi mereka yang berhajat membina dapur atau membina semula dapur baru, terdapat beberapa perkara yang perlu diambil kira. Berikut 10 perkara asas untuk anda beri tumpuan semasa membina dapur.

ASPEK PENTING WAJIB TAHU SEBELUM BINA DAPUR

KEMASAN

Pemilik kediaman perlu bijak memilih corak dan warna. Ada pereka yang suka menemukan dua budaya atau dua zaman di dalam satu ruang. Cuba bayangkan kabinet moden ringkas bebas corak aksesori kecil, diserlahkan dengan jubin Belanda yang popular di kediaman kolonial.

Belek juga permukaannya. Adakah ianya sesuai dengan aktiviti harian anda di dapur. Berkilau mungkin cantik namun jika anda gemar memasak menggunakan minyak yang banyak, ia mungkin memberi kesan pada permukaan lantai dapur anda. Mungkin jubin seperti slate atau granit matte mahu pun terracota sesuai untuk anda. Paling penting ia mudah dibersihkan.

Dapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak MelaramDapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak Melaram
Kredit foto: Pexels

PELAN LANTAI

Pastikan pelan lantai anda cukup untuk ruang kabinet yang dirancang. Adakalanya kita terlalu bercita-cita tinggi sehingga angan-angan melebihi realiti. Senaraikan apa yang anda perlu dari sebuah dapur, bukan yang anda mahu. Ini termasuklah ruang untuk dapur basah dan dapur kering.

Jika anda membuat pengubahsuaian, jangan lupa tentang aliran udara masuk dan keluar kerana ia merupakan faktor keselamatan yang sangat penting. Malah jika anda kidal, perlu beritahu pereka agar lokasi memasak anda tidak menjadikan anda kekok.

JENIS MATERIAL YANG ANDA MAMPU

Tidak salah memilih material yang agak murah tetapi nampak cantik dan serasi dengan konsep kediaman. Bagaimanapun rajin-rajinlah bertanya kepada kontraktor anda tentang kelebihan dan kelemahan material yang anda pilih. Dengan cara ini anda lebih mudah untuk menjaga material tersebut.  Biar pun anda memiliki kemasan atau material dapur yang bagus, ia ni tidak bermakna anda boleh mengabaikan penjagaan dapur anda.

Dapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak MelaramDapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak Melaram
Kredit foto: Pexels

PEMILIHAN KEMASAN YANG SESUAI

Ini merupakan antara perkara penting. Anda perlu tahu kemasan yang paling sesuai dengan dapur anda baik dari segi harga mahupun gaya hidup anda. Penting juga untuk anda menyesuaikan dengan karektor diri anda sama ada anda seorang agak comot bekerja atau seorang yang cermat.

Kemasan memainkan peranan penting dalam memberi nilai estetika kepada sesebuah konsep dapur. Sama ada kemasan itu legap, high gloss, matte, berkaca kabut dan lain-lain, kemasan ini membentuk karektor yang tersendiri.

Ada di antara kemasan ini mudah untuk dibersihkan dan tidak kurang juga yang akan meninggalkan kesan jika tidak dicuci berkali-kali. Adakah anda seorang yang malas atau rajin? Tepuk dada, tanya selera.

BAHAGIAN PENSTORAN YANG SESUAI DENGAN PERALATAN ANDA

Rancang rekaan kabinet yang kita mahu. Jika anda memiliki koleksi perkakas dapur yang banyak maka anda merancang rekaan kabinet yang sesuai dengan keperluan anda. Ada rekaan kabinet dapur yang direka sehingga aras 7 kaki sahaja tetapi ada juga tuan rumah yang inginkan kabinet tinggi sampai mencecah aras siling. Jadi ia lebih kemas menutupi keseluruhan dinding.

Kini ada rekaan dapur jenis terlindung terutama di kediaman dengan keluasan terhad. Dapur dilengkapi dengan dengan pintu berpangsi dan boleh ditutup jika tidak digunakan. Secara tidak langsung ruang yang sempit ini akan nampak cantik, kemas dan tidak menganggu aktiviti harian.

Dapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak MelaramDapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak Melaram
Kredit foto: Pexels

FUNGSI DAN FANTASI

Selalunya kita sering mendambakan sebuah dapur yang sempurna sama seperti dalam iklan atau gambar-gambar yang dilihat di media-media sosial seperti sumber Pinterest dan sebagainya. Namun realitinya kita terpaksa berdepan dengan ruang kediaman  sendiri yang tentunya berlainan dengan apa yang diimpikan.

Ada di antara kita lebih selesa memasak sahaja di dapur dan mempunyai kamar membasuh sendiri atau ruang membasuh. Ada juga yang menggabungkan semua aktiviti di ruang dapur. Pendek kata, anda perlu tahu bagaimana susunan peralatan agar memudahkan kerja anda di dapur.

PENCAHAYAAN

Ketahui pelan lantai dapur anda. Adakah ia gelap atau terang. Adakah anda memerlukan langsir nipis atau langsir senteng  atau lebih sesuai menggunakan bidai. Adakah anda memerlukan pencahayaan di bawah kabinet atas?

Jika anda mahu melatram dapur kering anda, mungkin boleh ditambah down light atau halogen. Secara tidak langsung rekaan istimewa dapur kering anda lebih menarik dan menyerlahkan ruang utama kediaman. Bagaimanapun jika sekadar untuk membuat kerja-kerja dapur, pencahayaan asas sudah mencukupi.

PEMILIHAN PENYENDAL

Ia bagaikan aksesori kepada rekaan dapur. Penyendal ini juga membentuk sesebuah karektor dapur. Daripada klasik ke moden, ia memberi nilai estetika dan harganya juga berbeza.

Jadi jangan terlalu taksub dengan hanya melihat rekaan tombol yang pelbagai. Fikirkan juga rekaan pintu kabinet anda adakah ianya sesuai dengan gaya hidup anda. Penyendal ini berfungsi sekadar pelengkap rekaan pintu kabinet dapur anda dan bukannya material utama yang perlu dilihat setiap masa.

Dapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak MelaramDapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak Melaram
Kredit foto: Pexels

PERMUKAAN KAUNTER

Permukaan kaunter yang anda pilih adakah ia diperbuat daripada bahan padu, tahan lasak atau sekadar kayu mampat yang lebih murah. Kini terdapat banyak pilihan permukaan yang lebih tahan lasak, mudah dibersihkan dan menyenangkan apabila disentuh.

Anda juga perlu bijak memilih warna material permukaan kaunter dapur agar aktiviti harian lebih lancar. Jangan pula hanya kerana dapur anda hitam, habis segala permukaan kaunter anda akan dihias denga rona hitam. Padanan ini perlu anda belek berkali-kali dengan kabinet dan kelengkapan lain agar tidak nampak asing dan canggung apabila siap kelak.

AKSESORI

Aksesori yang menarik menjadi ruang dapur nampak menyerlah. Bekas gula, garam, kunyit, rempah ratus dan sebagainya mampu menjadikan ruang dapur anda mencuri pandangan tetamu. Begitu juga dengan pengisar makanan, ketuhat dan sebagainya. Bukan hanya sekadar pelengkap gaya tetapi menjadi penyeri dapur anda.

Banyak tersedia perkakasan dapur yang menarik di pasaran namun anda perlu bijak membuat pilihan. Jangan hanya ‘tangkap muat’ sahaja. Ada konsep yang memerlukan aksesori yang banyak dan ada yang hanya memerlukan hiasan minimal.

Kredit foto (top image): Pexels

Ingin kongsi idea dekorasi rumah anda? Klik link ini untuk join telegram grup Geng Dekor Impiana: https://t.me/gengdekorimpiana

 

Ingin lebih tahu pelbagai tip untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram dan TikTok rasmi IMPIANA.

 

Dapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak MelaramDapur Kalau Kita Nak Reka ‘Design’ Biarlah Sesuai Dengan Gaya Hidup Bukan Sekadar Nak Melaram

 

 

 

 

 

 

 

 

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia