Infotainment

Rawat ADHD, Sharifah Sakinah Habis Lebih RM100,000

Screenshot 2023 09 29 at 9.11.28 AM
rumahkabin black

Screenshot 2023 09 29 at 1.49.04 AMScreenshot 2023 09 29 at 1.49.04 AM

Penyakit ADHD adalah gangguan perkembangan saraf yang menyebabkan perilaku hiperaktif, impulsif, dan masalah perhatian. Gangguan ini berkaitan dengan perkembangan otak. Individu yang mengalami ADHD sukar memiliki perilaku atau daya kognitif yang sesuai dengan usianya.

Bersempena Hari Kesihatan Mental Sedunia pada 10 Oktober ini, OhBulan! telah melancarkan kempen Besties, Pape Roger. Kempen ini bertujuan memberi ruang kepada semua pejuang pesakit mental termasuk golongan selebriti untuk berkongsi kisah dan pengalaman mereka sendiri.

Untuk lebih mendalami tentang penyakit ADHD, OhBulan! menemubual pelakon popular, Sharifah Sakinah yang merupakan penghidap disleksia tahap ringan yang turut memiliki ciri-ciri Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Artikel Berkaitan: ‘Beza Umur 20 Tahun & Bukan Melayu’ – Sharifah Sakinah Mengaku Sedang Mengenali Lelaki Berpengaruh Besar

Artikel Berkaitan: Netizen Tuduh Penyakit ADHD Hanya ‘Wayang’, Sharifah Sakinah Balas Jawapan Padu

Cari ilmu perbaiki diri sendiri

Screenshot 2023 09 29 at 1.50.13 AMScreenshot 2023 09 29 at 1.50.13 AM

OhBulan!: Bila Sakinah dapat tahu dan didiagnos ADHD?

Sharifah Sakinah: Saya tahu saya ADHD. Tapi saya tak diagnos pada awalnya. Bila saya bawa kereta langgar orang dan berlakon, saya rasa macam biasa. Tiada masalah yang bagi tekanan dekat diri saya ketika zaman muda. Masa muda saya tidak mempunyai tanggungjawab, jadi tiada masalah. 

Sampai saya berkahwin dan ada anak. Masa itu tanggungjawab sudah ada. Baru saya diagnos kerana ADHD bagi tekanan dan bebanan dekat diri saya. Bila saya penat, saya akan tinggal tanggungjawab. Saya tak boleh jalani tanggungjawab sebagai isteri dan mak seperti wanita yang normal. Secara tidak langsung, saya mengalami kemurungan (depression).

OhBulan!: Siapa yang banyak tolong Sakinah berhubung ADHD?

Sharifah Sakinah: Bekas suami saya yang banyak tolong. Dia bawa saya jumpa ramai doktor. Kesihatan mental ini tak boleh diagnos sesuka hati. Jangan diagnos sendiri. Kalau nak diagnos sila jumpa banyak doktor, pakar terapi dan psikiatri untuk pastikan anda memang ada ADHD. Masa saya diagnos pada tahun 2019, tahap kesihatan saya (9/9). Saya cuba dapat (7 atau 8 sekarang).

OhBulan!: Boleh cerita sedikit ADHD di mata Sakinah.

https://ohbulan.com/tuhan-tarik-nikmat-bebas-memandu-sharifah-sakinah/https://ohbulan.com/tuhan-tarik-nikmat-bebas-memandu-sharifah-sakinah/

Sharifah Sakinah: ADHD masih baru dikenali. Saya tak setuju ADHD ini dikatakan trend. Bagi saya ADHD penyakit mengada-ngada. Kami ‘drama queen’. Sebab itu, ada segelintir manusia tidak bersetuju dan suka dengan kami.

Ketika disoal adakah ahli keluarga mempunyai masalah yang sama, Sakinah berkata, ayahnya merupakan penghidap ADHD. Di samping itu, beberapa ahli keluarganya yang lain turut menghidap masalah yang sama.

Berbicara mengenai kos rawatan, Sakinah mengakui bahawa dia telah berabis ratusan ribu ringgit.

Saya belanja lebih banyak untuk memperbaiki diri sendiri daripada membeli belah. Kalau saya boleh memperbaiki diri, secara tidak langsung saya boleh bantu orang lain juga. Saya belanja lebih daripada RM 100,000 sebab dekat Sweden mahal ya.

Keluarga tidak pernah menghakimi saya

Screenshot 2023 10 05 at 10.01.44 AMScreenshot 2023 10 05 at 10.01.44 AM

Disoal pula mengenai tanggapan ahli keluarga, rakan-rakan dan orang yang berada di sekeliling mengenai ADHD, Sakinah bersyukur kerana dikelilingi mereka yang faham mengenai penyakitnya.

Alhamdulillah, keluarga saya sangat menerima apa sahaja. Mereka semua beragama. Mereka tidak menghakimi saya. Kami sebuah keluarga yang penuh dengan kasih sayang. Saya tahu ada kalanya saya melampaui batas. Saya minta maaf. Itu bukan ADHD, tapi salah saya sendiri.

Setiap individu yang mempunyai ADHD pasti mempunyai cabaran tersendiri dalam menempuhi kehidupan harian. Bagi Sakinah, dia tidak dapat melakukan kerja rumah seperti memasak dan memandu kenderaan.

Saya tak boleh rebus telur. Rumah saya terbakar. Gas lupa tutup, tak boleh masak, tak boleh bawa kereta. Saya tak boleh buat aktiviti harian seperti biasa. Kami ADHD suka buat kerja tangguh. Bila tangguh saya akan jadi stres selepas itu.

OhBulan!: Terapi yang Sakinah lakukan untuk kurangkan ADHD?

Sharifah Sakinah: Saya akan bangun seawal pukul 5 pagi untuk mandi ais. Saya lawan. Saya kena ada 100 usaha untuk jadi orang biasa. Saya akan buat senaman. Selepas itu baru kerja. Kami akan buat benda yang kami minat. Saya rasa ini anugerah juga, sebab kami fokus. Bukan semua boleh jadi macam kami. Ada kalanya, saya boleh baca orang.

OhBulan!: Macam mana Sakinah terangkan dekat anak, Anais pasal ADHD?

Sharifah Sakinah: Anais seorang anak yang bijak. Dia dibesarkan dengan penuh kasih sayang. Saya ajar dia bersyukur. Bila tengok kartun yang ada gambar otak, dia akan panggil saya. Dia kata saya macam kartun itu. Dia tahu pasal ubat. 

Saya tak perlu bagi penjelasan. Saya tahu dia tak ada ADHD. Bila saya bagi pakai baju terbalik, dia akan tegur. Bila saya tak tahu duduk diam, dia akan tegur. Sebelum ini saya rasa ralat, sekarang tidak. Saya buang ego, ketakutan dan ralat semua.

OhBulan!: Sakinah bersyukur hidap ADHD?

Sharifah Sakinah: Saya sangat bersyukur kerana daripada ADHD inilah saya dapat kesempatan mencari ilmu bagi memperbaiki diri sendiri. Sebelum ini, saya salahkan diri sendiri mengapa saya ada ADHD. Sekarang saya sedar ianya anugerah sebab cabaran ini membuatkan saya jadi insan yang kuat. Netizen tegur apa pun saya tak kisah. Saya boleh berbaik dengan bekas-bekas suami walaupun perkahwinan kami gagal. Saya tak pernah salahkan apa pun. Saya syukur apa sahaja Allah bagi, ini satu anugerah untuk kita kembali kepada Dia.

“Sharifah Sakinah digelar ‘bad mother’ kerana ADHD?”

Screenshot 2023 10 05 at 10.04.38 AMScreenshot 2023 10 05 at 10.04.38 AM

OhBulan!: Apa perasaan Sakinah apabila digelar ‘bad mother’? Siapa jaga Anais?

Sharifah Sakinah: Saya ajar Anais sayangi diri sendiri setiap malam. Sebab itu saya kata dia seorang bijak dan kuat. Anais duduk dengan bekas suami saya. Dia akan berada bersama saya pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Hubungan saya dengan bekas suami baik sahaja.

OhBulan!: Setuju atau tidak ADHD merupakan faktor rumah tangga Sakinah musnah?

Sharifah Sakinah: Ya. Saya tak menafikan. Saya cepat bosan. Saya kahwin terlalu awal dan banyak yang bermain di fikiran pada waktu itu. Masalah yang timbul semua daripada diri saya sendiri. Perkahwinan, persahabatan dan kerja saya pun beri kesan. Saya tidak menyalahkan sesiapa.

Ambil ubat setiap pagi & sebelum tidur

Screenshot 2023 10 05 at 10.06.23 AMScreenshot 2023 10 05 at 10.06.23 AM

Bercerita mengenai pengambilan ubat pula, Sakinah memberitahu dia akan mengambil ubat setiap pagi dan sebelum tidur. Jelas Sakinah lagi, dia turut mencuba perubatan secara tradisional.

Ubat yang saya ambil itu setiap pagi dan sebelum tidur. Ingat, kita kena kawal ubat jangan biarkan ubat kawal kita. Jangan naikkan dos ubat sesuka hati. Kena tahu waktu bila nak makan ubat.

Saya cuba perubatan tradisional juga. Saya percaya essential oil. Saya percaya tenaga. Rumah saya sentiasa cerah. Ada banyak pokok. Bangun pagi saya akan cari matahari. Saya percaya frekuensi. Benda ini semua bagi hati kita jadi tenang contoh selawat. Jauhi teknologi, nikmati alam semula jadi.

Pernah terlintas nak ragut nyawa sendiri?

Screenshot 2023 10 05 at 10.06.29 AMScreenshot 2023 10 05 at 10.06.29 AM

OhBulan!: Tindakan yang paling teruk Sakinah pernah lakukan?

Sharifah Sakinah: Paling teruk salah bual. Jumpa rakan artis saya tanya kenapa kurus? Potong usus ke? Mereka terus tengok saya. Bila orang borak saya menyampuk dan teruja. Saya jenis akan bagitahu semua. Habis rahsia orang saya akan terlepas cakap kalau wartawan interview saya. Orang macam kami juga akan ada masalah kewangan. Mana tidaknya, bila bahagia kami akan belanja bersungguh-sungguh.

OhBulan!: Pernah terlintas nak ragut nyawa sendiri?

Sharifah Sakinah: Sudah pasti pernah. Bila kita kemurungan mesti kita akan terdetik nak lari daripada masalah. Sebab itu banyak kes bunuh diri. Iman pula kalau tak kuat habislah. Saya percaya semua orang ada rasa macam itu, sebab sampai satu tahap kita akan rasa sangat down.

OhBulan!: Bila waktu sedih Sakinah?

Sharifah Sakinah: Saya tak nak kongsi apa doa saya dengan Allah. Sebab perkara ini sangat privasi dan ianya di antara saya dengan Allah. Saya boleh kata, saya doa untuk lebih masa. Apabila banyak masa, saya ada banyak peluang untuk memperbaiki diri sendiri dan membuat keputusan yang baik.

OhBulan!: Serik tak nak kahwin lagi?

Sharifah Sakinah: Kalau nak cari pasangan, kita perlu perbaiki diri dahulu. Saya tak beriya nak cari jodoh. Sebab orang susah nak faham saya. Mereka nampak saya sempurna secara fizikal tapi mereka tak nampak apa yang saya perlu lalui secara dalaman.

OhBulan!: Sepatah dua kata buat mereka yang tengah ada masalah kesihatan mental terutama ADHD.

Sharifah Sakinah: Buat semua yang tengah ada masalah kesihatan mental, anda perlu gunakan masa dengan cermat untuk mengambil peluang tanya siapa diri anda. Apa yang anda mahu. Tulis dalam jurnal. Bila kita fikir, kita tulis dan lihat semula. Tolong pergi jumpa pakar. Paling penting jumpa lebih dari seorang pakar. Tolong duduk sejenak dan hargai masa. Jangan duduk dalam situasi masa lalu dan pandang ke depan. Guna masa sebaik mungkin. Jangan bangun pagi fikir benda tidak sepatutnya dan cari masalah. Elak stres dan cari jalan memperbaiki keadaan.

OhBulan!: Ucapan untuk anak.

Sharifah Sakinah: Mummy sayang awak sangat-sangat. Apa yang mummy buat ini untuk awak dan semua. Nanti tengok video ini okey. Bila awak dah besar nanti, jom kita beri inspirasi kepada semua orang. Jangan fikir apa yang orang akan cakap tentang awak. Kita buat cara kita, kita kena buat dengan penuh kasih sayang okey. Mummy harap kita sukses. Ingat cabaran ini buat kita bersyukur, lebih mesra dengan orang dan kuat.

Buat pembaca OhBulan! kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai masalah mental, kaedah rawatan, perkongsian pesakit mental yang lain? Korang boleh ke Besties, Pape Roger untuk baca artikel-artikel lain. Korang juga boleh buat luahan hati secara anonymous tau! So guys, pape roger ok?

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘144731276146410’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : ‘1719337811688768’,
xfbml : true,
version : ‘v2.6’
});
};

(function(d, s, id){
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia