Infotainment

PETRONAS Catat Untung Bersih RM101.6 Bilion, Keuntungan Terbesar Dalam Sejarah

vocket pendapatan petronas meningkat bagi tahun 2022 header

rumahkabin black

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Petronas terus merekodkan prestasi kukuh apabila berjaya mencapai peningkatan keuntungan bersih sebanyak RM101.6 bilion kenaikan 100 peratus bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 (FY2022). Keuntungan bersih itu merupakan terbesar dalam sejarah sejak syarikat berkenaan mula beroperasi.

Artikel Berkaitan:

Petronas turut mencatatkan peningkatan 51 peratus pendapatannya kepada RM375.3 bilion bagi 2022 berbanding RM248 bilion tahun kewangan 2021.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Tengku Muhammad Taufik berkata, tenaga kerja Petronas terus dipacu oleh tujuan kumpulan untuk menjadi rakan kongsi tenaga dan penyelesaian progresif yang mempertingkatkan kualiti kehidupan demi masa depan mampan.

Katanya, ketahanan mereka membolehkan kumpulan mencapai prestasi yang kukuh pada 2022.

vocket pendapatan petronas meningkat bagi tahun 2022
Kesemua angka dalam RM bilion | Sumber Gambar: Petronas

“Tahun 2022 membolehkan kami untuk memanfaatkan lonjakan minyak dan gas, tahun lalu juga memberikan isyarat ketidaktentuan terhadap permintaan-bekalan yang didorong oleh peralihan mendadak dalam pasaran serta peralihan tenaga yang dipercepatkan.

“Walaupun kami maju dengan kedudukan yang lebih kukuh, Petronas akan terus memantapkan rantaian nilai bersepadu kami dengan tumpuan yang lebih memfokuskan kepada kecemerlangan komersial dan operasi.

“Kumpulan akan memberi tumpuan kepada penyampaian strategi pertumbuhan tiga serampang serta aspirasi Pelepasan Sifar Karbon Bersih menjelang 2050 secara berdisiplin termasuklah pengurusan komitmen kewangan dan obligasi hutang secara berhemat,” katanya pada sidang media pengumuman keputusan tahun kewangan suku keempat dan 2022 Petronas di sini, hari ini.

Sementara itu, pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (Ebitda) turut naik kepada RM170.7 bilion disumbangkan oleh pendapatan yang lebih tinggi, manakala aliran tunai daripada aktiviti operasi (CFFO) berada pada jumlah RM135.3 bilion dan pelaburan modal (Capex) adalah sebanyak RM50.1 bilion, disumbangkan oleh projek huluan dan hiliran.

Setakat 31 Disember 2022, jumlah aset keseluruhan syarikat minyak dan gas nasional itu diperkukuhkan kepada RM710.6 bilion.

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);fbq(‘init’, ‘1041937705985880’);fbq(‘track’, ‘PageView’);

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);fbq(‘init’, ‘445370815656192’);fbq(‘track’, ‘PageView’);

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link