Infotainment

Kerajaan Kedah perlu buktikan kemampuan kewangan bangunkan KXP

WhatsApp Image 2023 03 14 at 15.46.01

rumahkabin black

ALOR SETAR: Kerajaan negeri perlu memberi penekanan terhadap kemampuan kewangannya untuk pembangunan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) atau Aerotropolis Kedah bernilai RM7 bilion agar mendapatkan kelulusan daripada Kerajaan Persekutuan.

Datuk Noor Sabrina Mohd. Noor (Barisan NasionalBandar Baharu) berkata, perkara itu penting sebagai usaha membuktikan kemampuan kerajaan negeri dalam merealisasikan hasrat tersebut.

“Kerajaan negeri membentangkan cadangan itu kepada beberapa Perdana Menteri dan Menteri (Pengangkutan)  sebelum ini, tetapi ‘permainan’ (Kerajaan Pusat) berubah sejak itu.

“Walaupun kajian kebolehlaksanaan projek terbukti dengan baik, adalah penting bagi negeri ini untuk membuktikan kemampuan kewangan projek dan kaitannya dengan NASP (Pelan Strategik Lapangan Terbang Negara),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul titah perasmian Sultan Kedah sempena Mesyuarat Pertama Penggal Keenam Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah ke-14 di Wisma Darul Aman di sini.

Sabrina berkata, walaupun pembangkang Kedah menyokong projek berkenaan namun kerajaan negeri juga harus mempromosikan Kedah Aerotropolis sebagai projek pemangkin pembangunan ekonomi bagi Kedah dan wilayah utara.

“Kita sepatutnya fokus mempromosikan Kedah Aerotropolis dan bukannya fokus kepada KXP. Mungkin, jika pihak ini (pembangkang) duduk di pihak itu (kerajaan negeri), lebih cepat mendapat kelulusan untuk projek berkenaan,” katanya.

Tambah beliau, kerajaan negeri juga perlu menjaga keharmonian hubungan dengan Kerajaan Persekutuan untuk melancarkan pembangunan projek berkenaan termasuk rancangan pembesaran Kulim Hi-Tech Park (KHTP).

“Setakat ini, perluasan KHTP Fasa 4 dan Fasa 5 sepatutnya sudah siap tetapi difahamkan ia tergelincir akibat proses pengambilan tanah. Bagaimana kita hendak tawarkan tanah kepada pelabur sedangkan kita masih berhadapan masalah pengambilan tanah untuk pembesaran” soalnya. –UTUSAN

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link